Golfclubs op maat

Golfclubs op maat

Het is nooit te laat voor golfclubs op maat

Golfclubs op maat‘De mens is de maat van de dingen’. Leonardo da Vinci bracht dat al in 1490 mooi in beeld. Geen golfer of swing is gelijk; om te komen tot een ideale clubspecificatie en dus voor het maken van golfclubs op maat wordt in een fittingsessie een aantal gegevens op een rij gezet.
Lichaamsbouw, swing en swingsnelheid zijn bepalend, evenals persoonlijke wensen/voorkeuren en het actuele materiaal (de eigen set wordt nauwkeurig bekeken). Al deze aspecten zijn van belang voor golfclubs op maat en komen in ruim een uur aan de orde. Het resultaat is een diagnose van hoe voor de desbetreffende golfer (van pro tot beginner) de ideale club eruit zou moeten zien. Het kan zijn dat een nieuwe set noodzakelijk is, maar het kan ook voldoende zijn om de ‘oude set’ aan te passen.
Aanpassingen kunnen bestaan uit:

  • buigen lie/loft
  • verlengen shafts
  • inkorten shafts
  • vervangen shafts
  • wijziging dikte grip
  • vervangen oude grips
  • inpassen Wedge

Standaardset of golfclubs op maat

Maakt het nu werkelijk verschil, spelen met een standaardset of met golfclubs op maat?
Een beetje golf(st)er komt met een standaardset een baan rond met een redelijke score, zoals een formule-I-rijder op een racecircuit met een deux-cheveaux een betere rondetijd zal neerzetten dan u en ik.

Basis voor die prestaties is en blijft, buiten kijf, een betere swingtechniek (het mentale aspect laten we er gemakshalve maar even buiten). Ook met niet-gefitte golfclubs past de betere golfer zich aan zodat problemen vermeden worden en de ballen vliegen zoals hij/zij zich wenst. De score zal hooguit een handvol strokes hoger uitvallen dan met getunede clubs.

Andersom geldt hetzelfde: iedere golf(st)er (van beginner tot pro) kan zijn/haar voordeel doen met één of meer passende clubs. Basis blijft uiteraard de techniek, maar materiaal helpt een handje. Al is het maar één ‘getunede’ club (juiste lengte en gewicht, goede shaft, correcte lie & loft en een lekkere grip op maat), het kan zomaar een handvol slagen schelen in een ronde golf. Bovendien zijn er vergevingsgezinde clubs en clubs die elk foutje afstraffen (bijvoorbeeld classic blades). De stokkendokter weet u daar meer over te vertellen!